Kurumsal İstihbarat Nedir

Tags:

Globalleşmenin ve kurumsallaşmanın giderek hız kazandığı bir çağda, şirketler kendi iç denetlemelerinin yanı sıra pazar araştırması, rakip araştırması ve ticari ortaklıklar noktasında yeni metodlar aramaktadır. Bu noktada da karşımıza çıkan kurumsal istihbarat nedir sorusu giderek daha önemli bir duruma gelmektedir.

Ölçeğini her büyüten şirkette olduğu gibi; risk yönetimi, rakip analizi, ticari ortaklıklar, kurum içi ve dışı denetleme ile pazar araştırmaları gibi birtakım kurumsallaşma sorunları çıkmaktadır. Bu durumda da kurumsal istihbarat danışmanlığı veren kurumlardan bilgi ve destek almak zorunda kalacaklardır. İşte bu sürece kurumsal istihbarat denilmektedir.

Kurumsal İstihbarat Nedir? Tanım ve Boyutları

İstihbarat kelimesinin Türkçedeki temel anlamı bilgi alma anlamına gelmektedir. Toplumdaki kullanımı genel olarak askeri, siyasi vb. anlamlarda karşılık bulsa da günümüzde birçok farklı anlamdaki kullanımı da mevcuttur. Sosyal medya istihbaratı, açık kaynak istihbaratı ve ticari istihbarat gibi birçok farklı haber alma, bilgi edinme yöntemi de kurumsal istihbarat tanımı içinde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Birçok özel şirket bu alanlarda özel istihbarat danışmanlığı yapmaktadır.

Pazar araştırmaları, rakip analizi, güncel teknoloji takibi, risk yönetimi gibi çalışmalar kurumsal istihbaratın iş boyutlarından oluşmaktadır. Müşteri eğilimleri, demografik analizler, hedef kitle tespiti, yasal düzenlemeler ve raporlama çalışmaları tüm bu sürecin genel şablonunu oluşturmaktadır. Ancak tüm bu araştırmalar çok hassas bir hukuk tecrübesiyle sürdürülmekte ve profesyonel olmayan kişilerce yapıldığında büyük suçlara yol açabilecek derece risktedir. Bu sebeple kurumsal istihbarat nedir ve yöntemleri nelerdir merak ediyorsanız kesinlikle bir profesyonel destek almalısınız.

Kurumsal İstihbarat Nedir

Kurumsal İstihbaratın Kapsamı

Kurumsal istihbarat, kapsamı gereği müşteri davranışları, rakip analizleri, sektörel eğilimler ve pazar araştırmalarını içermektedir. Tüm bu metrikler veri görselleştirme yöntemleriyle anlaşılabilir raporlar haline getirilip ardından da müşteriye sunulmaktadır. Bu kapsamda yapılan başlıca işlemler ise şunlardan oluşmaktadır:

  • Pazar Araştırması: İlgili bir alanda, konuda veya ürün özelinde yurtiçi ve yurtdışı tüm metrikler incelenerek potansiyel pazar araştırması.
  • Rakip Analizi: Belirli bir pazarda iş yapan, sektörü domine eden veya karşılaştırmadaki ölçeğe yakın rakiplerin tespit edilmesi ve pazar paylarının raporlanması.
  • Sektörel Yenilikler: Araştırılan pazar içerisinde tüm teknolojik yenilikler ve iş geliştirme modellerinin belirlenmesi ve sunulması.
  • SWOT Analizi: Araştırma sunulacak olan şirket/kurum veya kişi için sektörel bazda güçlü yönleri, zayıf yönleri, fırsatları ve tedhitlerin yer aldığı kapsamlı bir çalışma gerçekleştirmek.
  • Müşteri Davranışları: Potansiyel ve mevcut müşterilerin, demografik, cinsiyet, yaş, teknolojik alışkanlıklar vb. tüm davranışlarının incelenerek anlaşılır raporlara dönüştürülmesi.

Tüm bu adımlar kurumsal istihbaratın çalışma kapsamını içermekte olup, bu maddelere ek olarak detaylı birçok alt başlıkta da ek hizmetler sunulabilmektedir.

Kurumsal İstihbaratın Amacı

Günümüzde veri analizi ve bu analize göre iş geliştirme modelleri profesyonel tüm markaların kaçınılmaz ihtiyacını oluşturmaktadır. Rekabetin her gün biraz daha zorlaştığı tüm sektörlerde, ileri seviye teknolojik okuryazarlık olmazsa olmaz bir ihtiyaç haline dönüşmektedir. Bu durumda da kurumsal istihbarat, daha az risk ile çok daha fazla verim alabilmenin en büyük koşuluna dönüşmüştür. Rakiplere göre pozisyon almak, müşterileri anlamak ve tanımak, verimliliği arttırmak, sürekli kendini yenileyen stratejiler geliştirmek için de kurumsal istihbarat başvurulacak en iyi yöntem olmaktadır.

Kurumsal İstihbarat Yöntemleri

Kurumsal istihbarat sağlamak için olmazsa olmazlardan birincisi alanında uzman bir hukuk danışmanıyla ortaklaşa çalışmaktadır. Çünkü hem KVKK hem de ilgili kanunlar gereği birçok madde istemeden de olsa işlendiği durumda bu çalışma suç teşkil edebilir. Ayrıca tüm OSİNT (açık kaynaklı istihbarat) araçları ve yöntemleri kurumsal istihbarat için de kullanılabilir olsa da bu durumda hukuki kurallara uymanız son derece hassas bir önem taşımaktadır. Bu sebeple kurumsal istihbarattaki açık kaynaklı bilgi toplama işlemlerinde profesyonel bir danışman ile çalışmak çok daha sağlıklı sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

Ayrıca Ücretli ve Ücretsiz SEO Araçları yazısına göz atarak internet üzerindeki açık kaynaklı bilgilere ulaşabileceğiniz bazı araçları öğrenebilirsiniz.

Özel İstihbarat Şirketleri ve Kurumsal İstihbarat Danışmanlığı

Yapay zeka, makine öğrenmesi, büyük veri (bigdata) gibi kavramlar ile birlikte günümüzde tüm tüketici alışkanlıkları artık çok daha fazla kontrol edilebilmekte ve izlenmektedir. İşte dijitalleşmenin bu kadar etkin olduğu bir çağda dijital danışmanlık hizmeti veren kuruluşlardan kurumsal istihbarat danışmanlığı da almak günden güne popüler olmaktadır. Günümüzde Osint (açık kaynaklı istihbarat) hizmeti veren birçok özel istihbarat şirketi de bu alanda müşterilerinden gelen talepler doğrultusunda analiz, veri görselleştirme ve raporlama gibi faaliyetler yürütmektedir.

Eğer siz de kurumsal istihbarat nedir ve hukuki çerçevede ne tür bir hizmet alınabilir daha fazla öğrenmek istiyorsanız Zemin Ajans iletişim kanallarından bizlere hemen ulaşın!

Categories

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir